Aikido Vereniging Brunssum Fudo Jyuku Dojo

Welkom op onze web site


 

Aikido ( 気道 aikidō), letterlijk vertaald "de weg van het samenkomen met Ki" is een Japanse krijgsdiscipline (zie onder) met een sterk filosofische inslag, die in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld werd. Ueshiba, door aikidoka's O'Sensei (de grote meester) genoemd, liet zich hierbij inspireren door de technieken van de Japanse samoerai en krijgskunsten en/of vechtsporten als Daito ryu jiu jitsu, jiujitsu en kenjutsu. Ueshiba voegde ook een morele waarde toe aan de kunst van aikido, die ontleend werd aan de toen nieuwe Japanse religie Omoto-kyo. Aikido is geschikt voor iedereen, ongeacht lengte of gewicht, ongeacht kracht, flexibiliteit of andere fysieke eigenschappen. De bewegingen zijn gebaseerd op de natuurlijke principes van balans, ontspanning en gefocuste energie. Bij Aikido zijn geen winnaars of verliezers. De principes van aikido leren om te gaan met moeilijke situaties door kalm te blijven en te streven naar een vreedzame oplossing. In tegenstelling tot andere krijgskunsten is Aikido echter in eerste instantie gericht op zelfontplooiing. De beoefenaar (aikidoka) traint zijn of haar lichaam en lenigheid ter verbetering van zichzelf, om zichzelf te overwinnen. Iemand die een aikidoka aanvalt, wordt niet in de eerste plaats gezien als tegenstander, maar als iemand met wie men in harmonie moet proberen te komen. Deze harmonie kan bereikt worden, door de aanval op een gepaste wijze onschadelijk te maken. Gesteld kan worden dat de Aikido-beoefenaar leert wat op welk moment de juiste handeling is (om de situatie te overzien en te controleren). De Aikido Dojo (oefenruimte) zorgt voor een vriendelijke en veilige omgeving waar we kunnen beginnen onze angsten, reacties en gewoonten te begrijpen. De weg die we moeten bewandelen is een leerproces met steeds nieuwe inzichten.AI is Harmonie, KI is levensenergie, DO is de weg.

Wat zijn de voordelen:

- Aikido is niet competitief

- Lichaams- flexibiliteit

- Groter zelfvertrouwen 

- Positieve persoonlijke ontwikkeling

- Verbetering lichaamshouding

- Aandacht voor de ademhaling 

- Actieve ontspanning

- Focussen / betere concentratie

- Verbetering van de weerbaarheid

- Omgaan met aanraking: afstand-nabijheid

- Angst overwinnen met betrekking tot aangevallen worden; zowel fysiek
  als ook verbaal.

- Beter ruimtelijk inzicht

- Goede coördinatie en motoriek

- Samenwerken

- Respect voor elkaar!

- Positiever zelfbeeld

 Dit kan leiden tot een nieuwe, plezierige hobby.

Meer info klik hier 

 

Lestijden

 

Volwassenen

Maandag            19:00 uur tot 21:00 uur

Vrijdag              19:00 uur tot 21:00 uur

Meer info klik hier  Hoofd Instructeur & Voorzitter:

John Luijten

Geboren op 31 december 1964 in Maastricht, begonnen met Aikido in 1989 bij Ad van Dun sensei en haalde zijn eerste kyu bij Albert Krystec sensei in Heerlen. Vervolgens is hij in Aken, bij Lars Vollpracht sensei, Aikido Tendo Ryu gaan trainen en van Shimizu sensei heeft hij zijn eerste Dan mogen ontvangen. In december 2006 heeft hij samen met Monique Luijten zijn eigen Dojo geopend en zich aangesloten bij de Aikido Yuishinkai organisatie van Koretoshi Maruyama sensei.

Van Korestoshi Maruyama sensei heeft hij zijn 2de, 3de en 4 e Dan mogen ontvangen. In september 2015 heeft het bestuur van de vereniging besloten om de Aikido Yuishinkai organisatie te verlaten.         

De Aikido lessen die we volgen zijn o.a. van Hiroshi Ikeda sensei, die ons ook onze dojo naam heeft gegeven FUDO JYUKU DOJO wat betekend; "Immobiliteit school"Vragen over Aikido

Wat is Aikido?

Aikido is een unieke benadering van de martial arts. Het leert ons om de energie van een andere persoon proactief te gebruiken i.p.v. reactief. In plaats van op zoek te gaan om iemand te domineren, leert aikido ons om controle over de situatie te verkrijgen en een goed eind aan een conflict te maken, voor beide partijen; zowel de aanvaller als het slachtoffer.

 

Waar komt het vandaan?

Aikido is gecreëerd door Morihei Ueshiba (O’Sensei) uit Japan.O’Sensei was een meester in deze gevechtskunst. Hij heeft allerlei mensen getraind: zoals legerofficieren, politiefunctionarissen  en hun vrouwen.  Toen hij erachter kwam dat de militaire elite van plan was om de US aan te vallen, nam hij “pensioen” en verhuisde van Tokyo naar zijn boerderij in Iwama (noordoost Japan). Terwijl hij daar was ontwikkelde hij wat we nu noemen Aikido, met als doel het gebruik van de martial arts voor samenwerking en vrede i.p.v. voor overheersing en oorlog.

 

Wat betekent Aikido?

O’Sensei noemde het “beoefening van de Weg van de Harmonie.

Terwijl   harmonie geïnterpreteerd kan worden op verschillende manieren, is algemeen aangenomen dat O’Sensei refereert naar een harmonieus integreren van lichaam en geest; het balanceren van het innerlijke met de buitenwereld.

Trainen mannen en vrouwen samen?

Ja, omdat aikido niet afhankelijk is van puur fysieke kracht. Vrouwen kunnen hetzelfde bereiken als mannen. Kleinere mensen, doorgaans vrouwen, hebben het voordeel dat hun zwaartepunt lager is. Denk eraan; Aikido is ontwikkeld in Japan!

Wat gebeurd er tijdens de les?

Tijdens een Aikidoles worden verschillende technieken gedemonstreerd door de Sensei (de leraar). De leerlingen oefenen als koppel, vaak een senior leerling en een junior, hetgeen de leraar heeft voorgedaan. Een partner valt aan terwijl de ander uke is. Iedereen is behulpzaam naar elkaar om de ander het ook te laten leren. Er is geen gevecht of intentie om te laten zien wie het sterkste is.

Kan ik geblesseerd raken?

Prioriteit tijdens onze trainingen is om veilig te trainen. We begeleiden beginners om hen te helpen met vallen en rollen (voor- en   achterwaarts). Omdat Aikido een fysieke activiteit is, is er altijd wel een kans op blessures. Je bent verplicht een aansprakelijkheidsformulier te tekenen, zodat je bewust ben van het risico om een blessure op te lopen.  De leraar zal ten alle tijden zijn leerlingen observeren, zodat de  juiste oefeningen gedaan worden en blessures voorkomen kunnen worden.

Welke martial arts zijn gerelateerd aan Aikido?

Aikido is afgeleid van gevechtssporten zoals JiuJitsu en KenJitsu en bepaalde “geheime” Japanse technieken. Eigenlijk is het een relatief nieuwe krijgskunst als je het vergelijkt met andere gevechtssporten, maar de technieken zijn al ontwikkeld tijdens samoerai periode.

Is Aikido een martial art?

Hoewel Aikido defensief en niet offensief is, blijft het een martial art. De instructies van de Sensei worden dan ook gevolgd en effectief gebruikt, terwijl je jezelf of iemand anders verdedigd.

Wanneer ben je een meester in Aikido?

Het beoefenen van Aikido houdt in het aanleren van vaardigheden en ontwikkelen  daarvan. Elke graduatie is een kyu en vordert door het testen en oefenen van de 6 e kyu tot de le kyu. De eerste zwarte band is  “shodan” en het neemt 3 tot 5 jaar in beslag om deze te behalen. Meesterschap is dan ook een levenslang proces en het is daarom ook niet ongewoon voor mensen om te trainen op latere leeftijd; dit kan vaak tot een leeftijd van 80 jaar zijn. O’Sensei stierf op 83 jarige leeftijd (in 1968) en tot aan deze leeftijd heeft hij getraind.

Hoe effectief is Aikido in het gewone leven?

Aikido kan gebruikt worden in sociale conflicten maar ook in fysiek bedreigende situaties. Aikido is bekend door om op een goede manier met meerdere aanvallers om te gaan. Het wordt dan ook gebruikt door politie en speciale leger eenheden.

Om Aikido in je dagelijks leven te gebruiken, betekent dit ontwikkeling van zelfbeheersing. Doel is dat je leert omgaan met elke situatie die zich voordoet door evenwichtig, in balans en geconcentreerd te blijven.